De Haan is de ideale verblijfplaats voor liefhebbers van recreatief wandelen of fietsen. We geven onze gasten graag tips over de beste wandel- en fietsmogelijkheden, en u kan gratis gebruik maken van onze wandel- en fietskaarten.

Wandelen in de Concessie

concessiedehaan_01

De Concessie is de pittoreske en groene villawijk in De Haan, gelegen tussen het strand en de tramlijn, en beschermd als dorpsgezicht. Dankzij de strenge bouwvoorschriften bleef het authentieke karakter van de wijk grotendeels bewaard. De Zeedijk van De Haan is daardoor ook de enige zeedijk aan de Belgische kust zonder hoogbouw. U kan in de Concessie gewoon rustig rondkuieren langs de verkeersarme dreven, of één van de uitgestippelde wandelroutes volgen (zie praktische info hieronder).

Wandelen op het strand

20200514_101747

Vanuit De Haan kan u in beide richtingen kilometerslang langs het strand wandelen. In oostelijke richting komt u na 4 km in Wenduine. In westelijke richting komt u na 2 km aan de "Vosseslag" en na 6,5 km in Bredene. De Kusttram rijdt op 100 à 200 m parallel met het strand. Indien u vermoeid bent of bij slecht weer kan u dus altijd terugkeren met de tram. Tussen De Haan en Wenduine kan u ook via de Duinbossen wandelen (5 km).

Fietsen in het hinterland

klemskerke-800x600

Het landschap rondom De Haan is volledig vlak, en het netwerk van landelijke wegen leent zich uitstekend voor recreatieve fietstochten. We kunnen u de Oude Dijken fietsroute aanbevelen, een bewegwijzerde route van 43 km die u doorheen het polderlandschap en diverse dorpen tot in Oudenburg brengt. Met behulp van de fietskaart - die we u gratis in bruikleen geven - kan u de route probleemloos aanpassen of inkorten.

Praktische info

Fiets- en wandelkaarten zijn voor enkele euro's te verkrijgen bij de Dienst Toerisme in het tramstation (gratis in bruikleen voor onze gasten). De meest interessante kaarten zijn de "Oude Dijken fietsroute", de wandelkaart "Erfgoedwandelroute Belle Epoque midden in de duinen" en de brochure "In de voetsporen van Einstein".

Tip voor strandwandelaars: op winderige dagen is het - o.a. wegens het opwaaiend zand - natuurlijk aangenamer om met de wind in de rug te wandelen. De overheersende windrichting langs het strand is westelijk. Dat komt goed uit, want zo kan u met rugwind naar Wenduine wandelen! Terugkeren kan met de tram of via de Duinbossen (zie hierboven).

 

Een fiets huren

Op zo'n 200 m van hotel De Gouden Haan vindt u een betrouwbare en uitstekende fietsenzaak, waar u het hele jaar door een fiets kan huren (of kopen, of laten herstellen...).

Fietshuis Cattrysse
Leopoldlaan 16 - 8420 De Haan
Tel. 059.23.43.77

In De Haan vindt u veel goede tot uitstekende restaurants, brasseries, tearooms en koffiehuizen. Hieronder alvast een voorsmaakje met onze persoonlijke favorieten. De infomap in uw kamer bevat een meer uitgebreide lijst.

Bib Gourmand en Gault&Millau

Er zijn veel goede restaurants die niet in één van de bekende restaurantgidsen staan, maar de volgende vier staan er alvast wél in (en dat is helemaal verdiend):

KamertypePrijs 2023Label 3
De KruidenmolenDorpsstraat 1B - 8420 Klemskerkewww.kruidenmolen.be
Kok sur MerWarvinge 49 - 8421 De Haan (Vlissegem)www.lekoksurmer.be
Markt XIDriftweg 11 - 8420 De Haanwww.markt11.be
Villa De TorreMemlinglaan 2 - 8420 De Haanwww.villadetorre.be
YeloPauwaertstraat 13 - 8420 Wenduinerestaurantyelo.be

Nog enkele smaakvolle restaurants

Ook deze restaurants hebben een vakman in de keuken, en serveren u verse, gezonde en smaakvolle gerechten:

KamertypePrijs 2023Label 3
SaborStationstraat 9 - 8421 De Haanwww.sabordehaan.be
L’EspéranceDriftweg 1 - 8420 De HaanTel. 059.32.69.00 - geen website
CasanovaZeedijk De Haan 15 - 8420 De Haanwww.casanova-dehaan.com
PoincaréDelacenseriestraat 21 - 8420 Wenduinewww.poincare-eetboetiek.be

Brasseries, tearooms en koffiehuizen

Te veel om allemaal op te noemen, maar verzorgde producten en goede service vindt u zeker bij de volgende etablissementen. Het betreft allround zaken, waar u zowel ontbijt, warme maaltijden, drankjes en tearoom vindt. De meeste hebben ook een buitenterras.

Maison JeannineHoek Leopoldlaan-Murillolaan - 8420 De Haanwww.jeannine-dehaan.be/
ManoZeedijk 18 - 8420 De Haanwww.tearoommano.be/
BeaufortKoninklijk Plein 6 - 8421 De Haanwww.beaufort.be/
Moment!Koninklijke Baan 29 - 8420 De Haanwww.apartmoment.be/nl/
PanameZeedijk 13 - 8420 De Haanwww.paname.be/
Bistro Cou CouZeedijk 11 - 8420 De Haanwww.bistrocoucou.be/
De ZonnetuinStationsstraat 11 - 8420 De Haanwww.dezonnetuin.be/
Plaza d'AmantéZeedijk 17 - 8420 De Haanwww.lexperiencedamante.be/

Een selectie van interessante links. Klik op de titel om naar de bijhorende website te gaan.

Toerisme De Haan

De Haan_Strand_17

De toerismewebsite van het gemeentebestuur, met de activiteitenkalender en allerlei praktische informatie (handelszaken, markten, parkeren enz).

Strandbar Baja Beach

Klaske Kuperus Fotografie voor Baja Beach&Bar

Een echte aanwinst voor De Haan! Vriendelijke en professionele service, alles heel netjes en verzorgd, en zonder de irritante, opgepepte muziek die vele strandbars teistert.

Parkdomein La Potinière

parkdomein_la_potiniere_de_haan

Het parkdomein La Potinière (2,2 ha) ligt vlakbij hotel De Gouden Haan. Hier vindt u tennisterreinen, een minigolf, een ligweide, 2 speelpleinen, een petanqueplein en een paviljoen met taverne en buitenterras.

Markten

markt-groenten-fruit

De wekelijkse markt in De Haan vindt plaats op woensdag, van 8u tot 12u30. Plaats: centrum De Haan, langs de Driftweg en de Marktstraat.

 

Wenduine

wenduine_spioenkop

De badplaats Wenduine is de zustergemeente van De Haan, en zeker een bezoekje waard. Wenduine is vanuit De Haan makkelijk bereikbaar met de tram, met de fiets, of met een wandeling (5 km) via het strand of via de Duinbossen. U vindt er interessante winkels en gezellige horecazaken.

Cinema Rio

Cinema_Rio

Onze mooi gerestaureerde buurtcinema in centrum De Haan (mét balkon!), die een gevarieerd en kwaliteitsvol filmprogramma aanbiedt.
Monicastraat 11
8420 De Haan

Royal Ostend Golf Club

Royal Ostend Golf Club

Dit prachtig golfterrein met 18 holes en een mooi clubhuis, strekt zich uit  langs de Belgische kustlijn. Naast een zeer uitdagende en technische golfbaan, levert dit prachtige vergezichten op over de zee en de duinen. Ondanks de (historische) verwijzing naar Oostende in de benaming, wel degelijk gelegen in De Haan, op een paar honderd meter van het hotel.

Einstein in De Haan

hoteldegoudenhaan_45-800x532

Het schijnt dat veel inwoners van De Haan érg intelligent zijn, en dat komt wellicht omdat Albert Einstein in 1933 sporen van zijn genie heeft achtergelaten in De Haan… In de Normandiëlaan kan u plaats nemen naast zijn standbeeld. Misschien heeft dit ook voor u gunstige gevolgen?

Een selectie van interessante links die u inspiratie kan brengen voor uitstapjes, activiteiten enz. Klik op de titel om naar de bijhorende website te gaan.

Brugge

brugge_ezelpoort

Brugge ontvangt het hele jaar door bezoekers vanuit de hele wereld, en ligt op 17 km van De Haan. Groots geworden door haar eeuwenoude geschiedenis en bekroond met het Unesco-label van Werelderfgoedstad. Musea, cultuur, shopping of gewoon wat rondkuieren: Brugge is altijd een bezoekje waard. Alles ligt op wandelafstand binnen de oude stadskern.

Oostende

oostende_dikke_mathille

De 'Koningin der Badsteden' heeft zich na een periode van verval opnieuw getransformeerd tot een dynamische en verzorgde kuststad. De Kusttram brengt u tot in het centrum van Oostende, op slechts 12 km van De Haan. Ook hier veel mogelijkheden: musea, cultuur, shopping, horeca, wandelen langs de zeedijk of de 'Visserskaai'. En niet te vergeten: 2024 is Ensorjaar in Oostende.

Sluis

sluis_kaai

Sluis is een klein, maar levendig stadje, vlak over de grens met Nederland (afstand De Haan - Sluis is 36 km). De talrijke winkels, restaurants en tearooms zijn in Sluis zeven dagen per week geopend. Een dagje Sluis betekent ontspannen genieten in een historisch kader. U kan er ook mooie wandelingen maken.

Provincie West-Vlaanderen

Zwin_natuurpark(1)

Westtoer is de organisatie voor toerisme en recreatie in de provincie West-Vlaanderen. Veel toeristische informatie over bezienswaardigheden, evenementen en activiteiten. U vindt er ook een webshop (kaarten, brochures) en digitale apps.

De Belgische Kust

Nieuwpoort-Beaufort

Toeristische website, specifiek over de Belgische Kust: praktische informatie, evenementen, bezienswaardigheden en activiteiten. Alle kustplaatsen zijn makkelijk bereikbaar met de auto of met de Kusttram. Vooral Oostende, Knokke en Nieuwpoort zijn o.i. aan te bevelen voor een uitstap.

De omgeving van Brugge

Damme

Toeristische website over de omgeving van Brugge. We kunnen u een bezoekje aan het kleine, maar mooi, historisch stadje Damme aanbevelen. Een wandeling of een fietstochtje langs de idyllische Damse Vaart is daarbij een must.